Neolith® na Stacji Provença

Neolith-estación-Provenza

Has been completed



Neolith® w barcelońskim metrze





Neolith® w barcelońskim metrze



Kamień Spiekany jako okładzina odnowionej stacji metra Provença w Barcelonie

Niedawno otwarta, słynna stacja Provença w Barcelonie, zajmuje drugie miejsce wśród stacji sieci kolejowych pod względem ilości użytkowników, których liczba potrafi przekroczyć 4500 osób w godzinach szczytu. W związku z tak intensywnym korzystaniem ze stacji konieczna okazała się rozbudowa jej peronu w celu poprawy jakości świadczonych usług transportu publicznego.

Stacja miała trudne dojście do peronu i bywała zatłoczona w określonych porach dnia ze względu na znaczną liczbę użytkowników

Xavier Flores, Generalny Dyrektor ds. Infrastruktury na rzecz Mobilności w katalońskim samorządzie Generalitat de Catalunya

W celu poszerzenia peronu w kierunku dzielnicy Sarrià otwarto boczny korytarz, zwiększając dostępną przestrzeń z trzech do ośmiu metrów użytkowych. Przedsięwzięcie zapewniło istotną poprawę dostępności i bezpieczeństwa ze względu na budowę nowego wejścia w poszerzonej części peronu, wyposażonego w schody oraz windę, jak również nowych wyjść awaryjnych.

Trwałe i łatwe w konserwacji materiały

Z architektonicznego punktu widzenia najważniejszym celem było zachowanie aktualnego wizerunku całości linii. Jest to wizerunek odzwierciedlający wykonane prace inżynieryjne, a zarazem odpowiadający godnemu, trwałemu i funkcjonalnemu wykończeniu. Aby osiągnąć ten efekt, zastosowano materiały niepalne, łatwe w konserwacji, a także zapobiegające aktom wandalizmu, wytrzymałe i zapewniające możliwość demontażu.

Było to możliwe dzięki wyborowi materiału Neolith®. Jego duży format i minimalna grubość doskonale wpisały się w wymogi przedsięwzięcia. Optymalne okazały się również możliwości cięcia i minimalne wymagania konserwacyjne tworzywa.

Neolith Estación Provenza
Neolith estacion provenza 01 1024x683

Zastosowanie Neolith®

Kolejnym powodem wyboru Kamienia Spiekanego były systemy mocowania Neolith®, jako że oba systemy wykorzystywane w jego ramach spełniają wymogi przepisów ochrony przeciwpożarowej.

Do wykonania okładziny 50-metrowego korytarza wybrano model Neolith® Arctic White który zastosowano zarówno do krzywizn i przestrzeni poziomych, gdzie użyto SYSTEM STRONGFIXjak i do płaszczyzn pionowych, w ramach których zastosowano SYSTEM HC.

Jednak w pierwotnej wersji projektu okładzina miała być wykonana ze stali emaliowanej. Po zmianie materiału i wyborze Neolith® zmodyfikowano istniejącą geometrię, aby dostosować okładzinę do wielokątnych kształtów przy użyciu wielkoformatowych płyt Neolith®.

System elewacyjny Strongfix stanowił idealną odpowiedź na potrzeby przedsięwzięcia, ponieważ konieczne było układanie elementów pod różnymi kątami w celu dopasowania do stalowego podłoża, do którego należało przytwierdzić okładzinę, aby stworzyć w ten sposób łuk. Na szczęście jest to system, który dostosowuje się zarówno do płaszczyzn pionowych, jak i poziomych

Vicente Giménez Neolith® Projects Department

Do rozbudowy holu wejściowego również wybrano model Do wykonania okładziny 50-metrowego korytarza wybrano model Neolith® Arctic White do zastosowania w ramach okładziny pionowej, aby nadać przestrzeni wrażenie obszerności i rozświetlenia oraz zapewnić jej nienaganną estetykę. Kontrastujący z nieskazitelną bielą model Nero Nero w wykończeniu Satin wykorzystano jako okładzinę filarów peronu.

Co więcej, do wykonania stacji tak ważnej i często uczęszczanej, jak stacja Provença, mieszcząca się w samym centrum Barcelony, należało zastosować materiał o szlachetnym wyglądzie. Również w tym kontekście Neolith® zapewnił spełnienie oczekiwań

Architekci odpowiedzialni za realizację projektu

Neolith® na Stacji Provença