Projekt Enigma

Projekt Enigma

Has been completed


Projekt Enigma, Barcelona, Hiszpania


Powiew tajemnicy...
Witamy w ENIGMIE


ENIGMA to najbardziej ambitny z dotychczasowych projektów Neolith, zrealizowany we współpracy z RCR Arquitectes oraz P.Llimoną.

Historia ENIGMY rozpoczęła się od wizji słynnego Katalończyka, Alberta Adrià, pragnącego stworzyć restaurację, która odzwierciedlałaby jego kuchnię i przebieg kariery zawodowej. Wizja ta nabrała kształtu, gdy laureaci Nagrody Pritzkera 2017 (wraz z pracownią Sánchez Guisado Arquitectos w ramach współpracy specjalnej) sporządzili akwarelową ilustrację tej koncepcji i postanowili wprowadzić ją w życie przy wykorzystaniu Kamienia Spiekanego Neolith. Dzięki niezwykle kreatywnej, ścisłej współpracy, jak również doświadczeniu oraz wiedzy technicznej Neolith, powstało urokliwe wnętrze ENIGMY.

W następstwie trzyletniej współpracy nad propozycją projektu Adrià pragnął zapewnić doskonały efekt końcowy swego pasjonującego przedsięwzięcia, tworząc angażujące otoczenie urzekające przebywających w nim gości.

Z PAPIERU NA PŁYTĘ

Kluczowym momentem procesu projektowania było sporządzenie przez RCR Arquitectes oraz P.Llimonę akwareli na 3 różnych arkuszach papieru w formacie A2. Następnie zadanie polegało na odwzorowaniu rysunku na posadzce,

Dla Neolith był to projekt bezprecedensowy pod względem stopnia złożoności technicznej, który wyznaczył moment przełomowy w historii działalności firmy. „ Musieliśmy powiększyć pierwotny rysunek, przez cały czas starając się przy tym nie stracić oferowanej przez niego jakości obrazu. Każdy piksel odpowiadał dwóm metrom docelowej posadzki.” – wyjaśnia Carlos Garcia, projektant produktu marki Neolith.

Prace badawczo-rozwojowe umożliwiły Neolith opracowanie technologii pozwalającej na stworzenie wzornictwa płyt idealnie odpowiadającego sporządzonemu rysunkowi. Następnie konieczne było dokładne dostosowanie barwy do pierwotnej koncepcji zielonkawych i niebieskawych odcieni, nietypowych w produkcji Kamieni Spiekanych.

Intensywność barw musiała być dopasowana do pozostałych materiałów i elementów dekoracyjnych zastosowanych w restauracji, aby uzyskać jednolitą atmosferę otoczenia całkowicie pochłaniającego znajdujących się w nim gości. Dzięki zastosowaniu technologii druku cyfrowego zwanej NDD (Neolith Digital Design) w pełni odwzorowano pierwotny rysunek stworzony przez architektów.

Oprócz barwy zamierzeniem architektów było zapewnienie wszystkim płytom nieregularnej faktury, dlatego wybrano wykończenie Riverwashed ze względu na szorstką w dotyku fakturę oraz znaczne wypukłości, choć konieczne było przy tym nadanie płycie delikatnego połysku. Po raz pierwszy w historii Neolith w jednym przedsięwzięciu połączono oba te efekty, co stanowiło nowe wyzwanie ze względu na większą złożoność techniczną docelowego projektu.

„Neolith to nowoczesny materiał posiadający wiele właściwości. Oferowane przez niego możliwości zaskoczyły nas tak bardzo, że wykorzystujemy go teraz do innych projektów.” – wyjaśnił tandem RCR Arquitectes/ P.Llimona.

ZASTOSOWANIE

Największe wyzwanie stanowiła posadzka restauracji z uwagi na nieregularne wzornictwo – każda z płyt posadzki jest inna i wpasowana jest pomiędzy pozostałe niczym element układanki, aby odzwierciedlić akwarelową ilustrację na całej powierzchni posadzki obiektu.

W tym celu w pierwszej kolejności zamontowano całą posadzkę w zakładach Neolith i wykonano zdjęcia lotnicze przy wykorzystaniu drona, aby uzyskać pełny obraz rysunku widzianego z góry i zapewnić brak błędów oraz różnic w odcieniach poszczególnych elementów.

RCR Arquitectes wraz z P.Llimoną opracowali organiczną przestrzeń pełną krzywizn i wąskich korytarzy, wymagającą pocięcia płyt na sześć mniejszych elementów; najmniejszy z nich miał tylko 3 cm szerokości. Kluczowe znaczenie miała absolutna precyzja wykonania, aby zagwarantować ciągłość wzoru zobrazowanego na akwareli.

Przyjmując za źródło inspiracji mapę rysunku, zastosowano układ współrzędnych i oznaczono każdy element w wyjątkowy sposób, co umożliwiło dokładną identyfikację jego umiejscowienia w ramach projektu. W ten sposób na etapie realizacji restauracji instalatorzy byli w stanie dopasować każdy z elementów wnętrza tak, jakby ich zadaniem było rozwiązanie łamigłówki.

EFEKT KOŃCOWY... ENIGMA

W związku z wykonanym przedsięwzięciem zarówno Albertowi Adrià, jak i pracowni RCR Arquitectes oraz marce Neolith przyznano wiele istotnych nagród branżowych. W efekcie wspólnej pracy powstał projekt prawdziwie wyjątkowy pod względem wzornictwa, jakości materiału, gastronomii, a nawet mody. Całości dopełnia personel Enigmy, którego odzież robocza również została zaprojektowana przez RCR Arquitectes i P. Llimonę.

ENIGMA to miejsce prawdziwie pełne niespodzianek. „Podoba nam się pomysł enigmy, czegoś, co trudno jest wytłumaczyć. Jest to angażująca przestrzeń, która topi się, znika, niemal niczym labirynt. Pomiędzy materią a ukształtowaną bryłą powstaje szereg organicznych ruchów w ramach niecodziennego układu przestrzennego. Cienie, przezrocza, element wody, mglistość.” – tak opisują obiekt RCR Arquitectes oraz P.Llimona.



Powiązane projekty