Campus Sint-Jan, Genk, Belgium

Campus Sint-Jan, Genk, Belgium

Has been completed


Szpital Zol Campus St. Jan, Genk, Belgia


Szpital ZOL Campus St.-Jan położony w mieście Genk (Belgia) to placówka medyczna pracująca na pełnych obrotach.


Liczący 811 łóżek szpital, którego świadczenia w 2013 r. opiewały na wartość przekraczającą 300 mln euro, jest poddawany nieustannej rozbudowie od momentu rozpoczęcia prac remontowych budynku. Do wykonania renowacji zatrudniono architekta Gunthera Herrijgersa z pracowni architektonicznej Architectengroep A4 w celu sporządzenia projektu szpitala spełniającego kryteria strategii kompleksowej opieki medycznej, dostosowanej do potrzeb dnia dzisiejszego.

Aby odmłodzić szpital pod względem estetycznym, konieczne było znalezienie rozwiązań dla kwestii podniesionych przez Zarząd. „Jaki obraz szpitala jawi nam się w perspektywie jutra?”, „Jakie potrzeby będziemy mieć w przyszłości?” – to tylko niektóre z pytań, na które Herrijgers (architekt odpowiedzialny za przygotowanie projektu) udzielił następującej odpowiedzi: „Potrzebny jest projekt charakteryzujący się czystymi liniami, solidną i integralną strukturą oraz wysoką wytrzymałością rdzeni budynku.”

Niewątpliwie tworzywo Neolith stanowiło najlepsze rozwiązanie dla realizacji przedsięwzięcia ze względu na swą wysoką wytrzymałość. Minimalna grubość, łatwość i szybkość montażu oraz, ogólnie, niskie wymogi konserwacyjne tego Kamienia Spiekanego stanowiły najważniejsze właściwości techniczne, które skłoniły Hernijgersa do wyboru Neolith.

Do wykonania projektu wybrano system mocowania StrongFix. Jest to ukryty, mieszany system profili, który nie tylko gwarantuje nieskazitelną estetykę wykonania, ale także umożliwia łatwe usuwanie i wymianę materiału, gdy tylko jest to konieczne.

W odniesieniu do modeli wykorzystanych do wykonania budynku wybrano zestawienie kolorów takich, jak model Phedra, z gamą Bazaltów z Fusion Collection, aby nadać wyjątkowy charakter zaprojektowanej powierzchni liczącej 15 000 m2.

Jak mówi architekt Herrijgers: „Architectengroep A4 to pracownia architektoniczna specjalizująca się w przedsięwzięciach publicznych z dziedziny opieki zdrowotnej. Oferujemy spersonalizowane usługi na rzecz klientów i ściśle współpracujemy ze wszystkimi zaangażowanymi stronami, aby wypracować zrównoważone rozwiązania architektoniczne ze zwróceniem uwagi na najmniejsze szczegóły estetyczne.”

Dzięki temu projektowi zespołowi Architectengroep A4 udało się umieścić szpital ZOL Campus Sint-Jan w „świecie jutra”, wykorzystując w tym celu Neolith, innowacyjny materiał o prawdziwie niespotykanych właściwościach.

NEOLITH: Estetyka, Trwałość, Wszechstronność, Zrównoważenie



Powiązane projekty